Történetünk

    A Szlalom ötlete: Az egész egy autós baráti Társasággal kezdődött kiknek vére az autósportért forrott. A rend éber őreinek egyre több munkát adó utcai versenyek és az amatőr megmérettetések hiánya adta az alapötletet a veszprémi baráti társaságnak. Ifj Mulicz László (Csuri) vette kézbe a verseny szervezését.

Veszprémnek nagy szerepe van az autósportban és sok viadal zajlik hazánknak eme részén de, a lelkes amatőröknek csak az utak, és a pályák széle marad. A Rally-ban speciális autók állnak rajthoz, amikre nem mindenkinek futja. A gyorsulási versenyeken már mindenki a saját vasával állhat rajthoz de, nagyrészt az autó teljesítményén múlik minden. A szlalom versenyeken viszont a széria gépekkel induló pilóták ügyessége a mérvadó! Első és legnehezebb feladatunknak a megfelelő helyszín megszerzése volt, ami nem ment könnyedén, majd az első verseny lebonyolítása mellyel felmértük, hogy nagy a kereslet eme viadalokra. Megterveztük a design-et: nevet adtunk a rendezvénynek "Extrém Kupa" megszerkesztettük a lógónkat és Szalai Gergő (Gergic) elkészítette weblapunkat.

    Az Egyesület:        Mivel egy ilyen rendezvényt nem kis feladat és felelősség levezényelni, a lelkes baráti társaságot felkarolta a 2003 óta működő Extrém 4x4 Szabadidősport Egyesület mely ez idáig az OFF-ROAD versenyeken bizonyított versenyzőivel. Az egyesület élén Spirk Bernadett, Takács Péter (Köpci) és Cser-Palkovics Cirill egyszerre hangoztatják az alapszabályban leírtakat: ,, a fiatalok szenvedélymentes életre való nevelése ,, és az utcai versenyek rendezett keretek közé szorítását tűzték ki célul!

    A Versenyek:      Több próbálkozás és tárgyalás útján jutottunk el a Szentkirályszabadjai repülőtérhez, mely alkalmasnak bizonyult a versenyek biztonságos lebonyolítására. A 2007-es évben megrendezett 6 versenyből itt 4 került megrendezésre. Ez az év azonban nemcsak erről szólt: Sokat tanulva a hibáinkból, rengeteg ötlet, baráti segítség, és a versenyzői visszajelzésekből kialakult egy színvonalas verseny, amelyre már nemcsak a baráti társaság volt kíváncsi, az egyre népesebb mezőnybe bárki nevezhet. Megíródott a végleges Alapkiírás mely alapján mindenki által érthető szigorú szabályok mellett családias hangulatban versenghetett 8 kategóriában a trófeákért. 2008-ban egy 8 fordulós bajnokság, és két ,,buli,, futam került lebonyolításra, a lelkes segítők közreműködésével, immár 12 kategóriában. A helyszín és a versenykiírás kis módosításai után egyre jobb és színvonalasabb versenyek kerültek lebonyolításra. Év végére, bevezetésre került a 2 pályás verseny, ami a gyorsulásokhoz hasonlóan egymás melletti rajtból, percenként, lámpára történik. Üzembe helyeztünk egy új fotocellát, amely már egymástól teljesen függetlenül mérheti a két pálya időeredményit. Így lehetőség nyílt a még nagyobb pályán többet autózniuk a nevezőknek, kiknek száma elérte a 100-120 főt. 2009-ben ismét egy 8 fordulós bajnoki futam került lebonyolításra. A versenykiírás kisebb változtatásra került, új kategóriák lettek bevezetve. Így sokkal kiegyenlítettebb lett a küzdelem. 2010-ben ismét egy nyolcfordulós bajnokság kerül lebonyolításra, és ismét újdonságokkal, meglepetésekkel várjuk a versenyzőinket.

    A Versenyek menete:   A rendezvény a versenyzők számára a gépátvétellel kezdődik ahol meghatározásra, kerül a versenygépük kategória besorolása és a rajtszámok kiosztása (ez az egy autóval többen indulók miatt szükséges). Ezután a résztvevők a gépátvételi lappal melyen az itiner (pályarajz) is szerepel, a regisztrációhoz fáradnak és kitöltik a nevezési lapot, majd aláírásukkal, igazolják. Ezzel egy időben az első futam rajtjáig történik a pályabejárás az itiner alapján. A rendező gumilassítókkal és bójákkal nehezített pályát autóval is bemutatja. A rajt előtt rendezői és versenyzői eligazítást tartunk, hogy mindenki tisztában legyen a szabályokkal. A versenyzők elhelyezik gépjárműveiket a rajtvárakozóban ahonnan percenként, rajtszám szerinti sorrendben rajtolnak el. Az időmérés saját rajtlámpával és fotocellával, valamint a kiértékelés számítógépes programmal történik. A futamok végeztével gyors kiértékelés után zajlik az eredményhirdetés a dobogón, kupák és egyéb ajándéktárgyak átadásával.

Ha kedvet kaptál és versenyeznél, nézd meg kedvcsináló képeinket, videóinkat és látogass el az  www.extremkupa.hu.